Fillers komplikationer

Postad i Blogg
fillers komplikationer

Vi på Estetiska Institutet använder oss av fillers som är tillverkade av hyaluronsyra. Det här är en substans som finns naturligt i våra kroppar. Ämnet hjälper till att binda fukt, smörjer våra leder och verkar fuktåtergivande. Hyaluronsyra är alltså ett naturligt ämne som inte brukar ge några allergiska reaktioner. Eventuella fillers komplikationer med hyaluronsyra är oftast milda.

Biverkningar av fillers

Vanliga fillers komplikationer är rodnad, svullnad, felplacering av fillers samt blåmärken. Rodnad och svullnad är vanligt förekommande vid behandlingsområdet. När all svullnad har gått ner efter två veckor kan du dessutom se om fillers har blivit felplacerad och måste åtgärdas. Om du skulle få blåmärke uppstår det direkt vid behandling. Det är däremot helt ofarligt och kommer försvinna av sig självt.

Mer allvarliga komplikation kan uppstå och då behöver du söka vård. Exempelvis om du upplever följande symptom vid ditt behandlingsområde; stark smärta, påverkad känsel eller stickningar, missfärgning eller bleknad. Men även om du får frossa och feber, samt när du känner värme och kraftig rodnad i det behandlade området.

Lösa upp fillers

Seriösa kliniker som utför fillers med hyaluronsyra har även tillgång till Hyalase. Det här är ett enzym som bryter ner hyaluronfillers. Om något mot förmodan skulle gå fel, exempelvis att hyaluronfillers felplaceras; då har du valmöjligheten att ta lösa upp produkten. Effekten av behandlingen brukar hävas med en gång när Hyalase injicerats.

Så uppstår en komplikation

En fillers komplikation kan uppstå om du är sjuk, har allergier eller är stressad. Men, du kan även få komplikationer om du inte sköter din eftervård på korrekt vis. På injektionsplatsen bildas en tunnel efter nålen, kommer det då in bakterier är risken stor att du får en komplikation. Därför ska du alltid sköta din eftervård noga.

Om du har fått en blånad efter injektion som inte går över, då bör du ta kontakt med oss på Estetiska institutet. Det är nämligen ett tecken på att något inte står rätt till.

Motverka eventuella komplikationer

För att motverka att eventuella fillers komplikationer ska uppstå bör du, som sagt, sköta din eftervård. Viss svullnad och rodnad är att förvänta sig och du behöver inte göra något åt den. Men, om du skulle behöva kan du använda smärtstillande tabletter som Panodil eller Alvedon. Undvik dock antiinflammatoriska medel då det verkar blodförtunnande. Avstå likaså från all alkohol. Sedan bör du även låta bli att röra eller ta på området.

För att inget ska komma in i injektionsplatsen ska du inte applicera smink eller hudvård i det behandlade området under minst 12 timmar. Återhämtningen blir även bäst om du låter bli att stressa och avstår från fysisk aktivitet samt träning.

Hur länge håller fillers?

Det är väldigt individuellt hur länge ens fillers håller. Både vilken sorts filler du har gjort och dina förutsättningar spelar roll. Exempelvis fillers vid kindbenen håller längre än läppfillers. Även din ämnesomsättning och livsstil påverkar hur snabbt dina fillers bryts ner. Med konsultation hos oss på Estetiska institutet kan en läkare göra en bedömning på hur ofta du behöver göra touch ups. Den allmänna rekommendationen är dock att du fyller på dina fillers en till två gånger om året för att behålla samma resultat.