Vårt utbud

Näsplastik

Näsan ger våra ansikten karaktär men ofta vill man inte att den ska vara alltför iögonfallande. Med näsplastik kan vi korrigera och ändra utseendet på näsan enligt önskat resultat. På Estetiska Institutet går vi tillsammans igenom dina önskemål och förutsättningar så att du redan innan operationen får en god uppfattning om slutresultatet.

Att operera näsan, eller en del av näsan, innebär att förändra, förbättra eller korrigera den del av ansiktet som kanske betyder mest för utseendet. Näsplastik kan vara mer eller minder omfattande. Mindre operationer kan omfatta endast brosket i nästippen, medan mer omfattande operationer även kräver ingrepp på näsbenet och ibland även brosket i nässkiljeväggen. Beroende på omfattningen på den näsplastik som utförs görs näsoperationen i endera lokalbedövning eller i narkos.

Operationsteknik vid näsplastik

Mindre operationer kan omfatta endast brosket i nästippen, medan mer omfattande operationer även kräver ingrepp på näsbenet och ibland även brosket i nässkiljeväggen. Vid näsplastik öppnas oftast näsan via ett litet snitt i huden över nässkiljeväggens framkant och via snitt inuti näsborrarna. Ärren blir i det närmaste osynliga med tiden. Beroende på omfattningen på den näsplastik som utförs görs näsoperationen i endera lokalbedövning eller i narkos. Större näsoperationer kräver oftast gips i upp till 10–14 dagar efter operationen för att säkerställa bästa resultat.

Näsplastik – så går det till

Om du är intresserad av näsplastik bokar du en första digital konsultation med vår plastikkirurg Dr. Hamid Natghian. Dr. Natghian gör en initial bedömning och avgör ifall du är rätt kandidat för näsplastik. Om så är fallet planerar ni in ett besök för undersökning, 3D-simulering och planering av operation.

Vanliga frågor och svar

Vad är det för skillnad på öppen och sluten näsplastik?

När man opererar både näsrygg och nästipp använder man ofta en öppen näsplastik. Det innebär att man gör ett litet snitt i huden på nässkiljeväggen mellan näsöppningarna. En sluten näsplastik innebär att man öppnar via snitt inuti näsborrarna. Öppen näsplastik används i 70–80% av våra näsoperationer.

Kan man få se hur näsan ser ut efter operationen?

Under mottagningsbesöket före din operation tas flera bilder av ditt ansikte och din näsa med en avancerad 3D-kamera. Med hjälp av 3D-simulering kan man få en uppfattning om vilken förändring som kan uppnås med en operation. Det är viktigt att veta att den bild som tas fram är inte liktydig med det slutgiltiga resultatet utan en ungefärlig bild av målet för operationen.

Finns det något som begränsar möjligheterna till att förändra en näsa?

Ja, framför allt tjockleken på huden över nästippen. Med tjock huden över tippen är det mycket svårt att åstadkomma en gracil och spetsig nästipp.

Blir man mycket svullen i ansiktet efter operationen?

Det förekommer mer eller mindre svullnad och blåmärken kring de nedre ögonlocken, framförallt i de fall där man även opererar på näsbenet. Den svullnaden lägger sig oftast inom 1–2 veckor. Blåmärkena kan kvarstå något längre men kan då sminkas över.

När kan man börja träna efter operationen?

Man bör inte starta på gymmet förrän efter minst 3 veckor efter operationen. Man kan mycket väl röra sig fritt och promenera men ej anstränga sig så att man får kraftig pulsökning, blodtrycksstegring, svettning med mera.

Brukar man behöva justeringar på ytterligare operationer efter näsplastik?

Ja, i 10–15% av all näsplastik behövs ibland en mindre justering. Det händer ibland att läkningen i ben eller brosk sker ojämnt så att man får en synlig ojämnhet. Den kan man då fila ned i en enkel operation. Man skall dock vara medveten om att små ojämnheter ofta kan kännas i huden efter näsplastik. Om det inte är synligt på utsidan är det inget som man åtgärdar kirurgiskt.

När kan man se slutresultatet efter näsplastiken?

I de fall där man sänker en hög näsrygg ser man resultatet tämligen omgående när gipset tas bort. Har man opererat nästippen tar det oftast mycket längre tid innan all svullnad lagt sig. Man brukar säga att slutresultatet är uppnått efter ett år men den mesta svullnaden lägger sig givetvis redan efter några veckor till månader.