Solskydd – vår hudläkare tipsar

Äntligen är det sommar och vi ser fram emot att njuta av sol och värme. Men antalet fall av hudcancer i Sverige har ökat med 60% de senaste tio åren och är nu den näst vanligaste cancerformen bland både män och kvinnor. Vår hudläkare Simon delar med sig av sina bästa tips och råd om hur du på ett säkert sätt kan njuta av solen.

Postad i Blogg

Du kan njuta av solen om du samtidigt skyddar dig mot den starka solens skadliga UV-strålning. Det är mänskligt att falla tillbaka i gamla solvanor, men med lite kunskap och påminnelse går det att ändra sitt beteende till att bli mer hälsosamt. 

Solskydd

Undvik solen mitt på dagen under sommarhalvåret. Mellan klockan 11 och 14 är solen som starkast och då är det bra om du vistas i skuggan eller ännu hellre gör en inomhusaktivitet.

Använd långärmade kläder, hatt eller keps och solskyddskräm på icke-täckta hudområden. Solskyddskrämen bör ha minst solskyddsfaktor 30 och vara märkt med UVA-symbol.

En bra regel är att varje morgon använda en dagkräm med solskyddsfaktor. Är du ute under dagen är det bra att återapplicera krämen. Hitta en solskyddskräm med en konsistens som du gillar, då blir det av att du använder den. Du kan bränna dig även om du går en kort promenad en molnig dag.  

Egenkontroll

Egenkontroll innebär att du regelbundet går igenom huden och vid nytillkomna eller ändrade hudförändringar bokar tid för läkarbesök. Notera om märket blir asymmetriskt, får oregelbundna kanter, ändrar färg, växer, blöder, blir irriterat eller ger andra nya symtom.

Tips är att använda Strålsäkerhetsmyndighetens Min soltid för att beräkna din soltid, finns som app eller på myndighetens hemsida.

Har du solat mycket, bränt dig tidigare, har familjemedlemmar med hudcancer, eller har leverfläckar som ändrar sig får du gärna boka tid för undersökning av din hud hos oss på Estetiska Institutet. Vi arbetar med både kosmetik och medicinsk vård vid behov.