Återhämtning efter ansiktslyft

Postad i Blogg
återhämtning efter ansiktslyft

Vill du veta vilken återhämtning efter ansiktslyft du kan förvänta dig? Vid ett ansiktslyft så löser man upp huden från underliggande vävnad. Efter det dras huden bakåt och uppåt. På så vis flyttar sig huden i ett läge där den spänns ut i riktning bak mot huvudet. Det låter som ett större ingrepp men operationen tar lite mer än två timmar. Under ingreppet är du under lätt narkos.

Du kommer inte ha några synliga är efteråt. De små snitt som kirurgen gör placeras i hårfästet och framför- och bakom örat. Inför en operation finns många frågor. Flera om dessa handlar om vad som händer efter operationen. Vi har beskrivit vad du kan förvänta dig när du återhämtar dig efter ett ansiktslyft.

Återhämtning efter ett ansiktslyft

Hur ser återhämtning efter ansiktslyft ut då? Du kommer att ha måttlig värk efter operationen och ditt ansikte kommer att vara svullet. Direkt efter operationen kommer du att få en kylmask över ansiktet. Kylmasken får du för att förebygga svullnad. Veckan efter operationen ska du ha ett bandage dygnet runt. Efter första veckan räcker det att du har bandaget på natten, i ytterligare en vecka. När du behöver tvätta ditt ansikte tar du av bandaget. Du kan duscha om du vill det men om du har tejpade ärr efter operationen så se till att torka dem noga efter duschen.

Undvik att öka trycket i huvudet

På natten är det bra om du ligger med huvudet högt. Detta är särskilt viktigt under första veckan efter operationen. När du har huvudet i högläge så hjälper du kroppen att få ner svullnaden. Dessutom slipper du känna av det tryck som kan uppstå om huvudet ligger i samma läge som kroppen. Samma sak bör du tänka på när du är uppe och rör på dig. Undvik att böja dig framåt eftersom svullnaden ökar då.

Stygnen tar du bort efter en vecka. Det kan hända att du känner att det ”sticker” områdena kring såret. Dessa stickningar är normala eftersom huden hittar nya nervbanor efter ingreppet. Du kan uppleva att ansiktet känns styvt i upp till en månad efter operationen.

Ta hand om huden efteråt

Under de första sex månaderna efter operationen ska du inte utsätta huden i ansiktet för kraftigt solljus. Är du ute i solen så använd solskyddsfaktor som skyddar huden. Om du gör din operation under vintern så är det ändå viktigt att du tar hand om din hud efter operationen. Du kan prata med oss om vilka hudprodukter som du bör använda.

När kan man var tillbaka på jobbet?

Räkna med att du får ta det lugnt när du genomgår återhämtning efter ansiktslyft. Det kan vara jobbigt att visa sig ute bland folk om du fortfarande är svullen och har blåmärken efter operationen. Har du någon som kan hjälpa dig med vardagsärenden första veckan brukar det underlätta din återhämtning. Vecka två brukar svullnaden ha lagt sig såpass att du kan känna dig bekväm med att vara ute bland folk igen.

När två veckor har gått kan du börja röra dig som vanligt men undvik tung fysisk aktivitet de första veckorna. Det är såklart individuellt hur länge du behöver vara sjukskriven efter ett ansiktslyft, men de flesta brukar vara tillbaka på jobbet efter en till två veckor.

Osäker på vad som är rätt för dig?

Boka en konsultation! Under en konsultation träffar du en av våra erfarna behandlare som kommer rådge dig vilken behandling som passar dig bäst utifrån önskade resultat och dina personliga förutsättningar.

Våra konsultationer är kostnadsfria.