Knöligt efter fettsugning

Postad i Blogg
knöligt efter fettsugning

Knöligt efter fettsugning? Många som genomför fettsugning upplever att området blir knöligt en tid efter ingreppet. Det är fullt normalt och inget att vara orolig för. Om du utför fettsugning hos oss på estetiska institutet informerar vi dig om vad som kan hända under tiden efter utfört ingrepp så du inte blir chockad över hur din kropp kan reagera.

Efter fettsugning

Vid fettsugning används kanyler för att suga ut fett från det berörda området vilket kan leda till att ojämnheter skapas inuti fettlagringarna. Våra erfarna plastikkirurger har lång erfarenhet av att utföra fettsugningar och använder sig av en teknik som ger ett jämnt och fint resultat.

Med det sagt går det inte att garantera att uppkomsten av knölighet inte uppstår. Kroppen är finurlig och unik och det är just därför vi behandlar varje kund som ett unikt fall. Efter genomförd fettsugning hos oss är det viktigt att du följer rekommendationer från din plastkirurg och sjuksköterska för hur du ska sköta ditt förband, vilka läkemedel du ska ta och vilka aktiviteter du får göra.

Anledningen till stora knölar grundas ofta i bristande eftervård som att ta bort förbandet för tidigt. Knölar kan dock uppstå trots att du följer eftervården till punkt och pricka men det är fullt normalt och brukar försvinna.

Läkningsprocess efter fettsugning

Direkt efter fettsugningen får du ett förband som placeras på området. Detta förband ska sitta på plats under en viss tid, i de flesta fall någon vecka dygnet runt. Sedan kan det räcka med att bära förbandet under delar av dygnet. Efter fettsugningen sväller området upp och en formförändring upptäcks ofta ganska omgående. Kroppen reagerar på ingreppet och behöver tid på sig att läka och anpassa sig.

Efter ungefär tre dagar brukar området svälla upp ganska rejält och blåmärken är vanligt förekommande. Det är inget att oroa sig för utan en normal del av läkningsprocessen. När det är dags för återbesök och att ta bort stygnen brukar svullnaden ha gått ner ganska rejält. Några veckor efter fettsugningen kan området kännas både ojämnt, knöligt och hårt, vilket också är fullt normalt och en del av läkningsprocessen.

Ha tålamod då det kan ta flera månader innan området börjar mjukna. Följ plastikkirurgens och sjuksköterskans rådgivning noggrant för att göra läkningsprocessen så enkel och smidig som möjligt. Undvik ansträngande aktivitet, sport och liknande den närmsta tiden efter ingreppet och använd förbandet enligt anvisat för att skydda området.

Massage för att undvika knöligt efter fettsugning

Trots att knölar och ojämnheter brukar försvinna av sig självt några månader efter fettsugning finns det vissa saker du kan göra för att underlätta processen. Notera att du alltid bör rådgöra med din plastkirurg innan du gör något för att säkerställa att det är säkert och rätt tidpunkt.

Massage är vanligt för att få knölarna på området att lösa upp sig och bli mindre synliga. Så kallat lymfdränage kan användas för att dränera vätska från området, minska svullnad och få bort ojämnheter enklare. Annars är det viktigt att du tar hand om din hälsa och har tålamod – de flesta ojämnheter försvinner inom några månader efter ingreppet.

Osäker på vad som är rätt för dig?

Boka en konsultation! Under en konsultation träffar du en av våra erfarna behandlare som kommer rådge dig vilken behandling som passar dig bäst utifrån önskade resultat och dina personliga förutsättningar.

Våra konsultationer är kostnadsfria.