Svullnad efter fillers

Postad i Blogg
Svullnad efter fillers

Efter en behandling med fillers är det fullt normalt att få en svullnad efter fillers i området. Eftersom det ändå är ett ingrepp i huden kan du känna en ömhet och svullnad i det behandlade området. Svullnad efter fillers beror dels på att en substans har introducerats i området, och sedan behöver det tid för att integrera sig i vävnaden. Det tar oftast två veckor för svullnaden att gå ner helt, och då kan du se ditt slutgiltiga resultat.

Behandla svullnaden själv

Du behöver inte vara orolig om det känns svullet i det behandlade området. Däremot kan du tänka på undvika vissa saker för att inte öka svullnaden. Exempelvis, att du låter bli att röra och ta på det behandlade området. På så vis undviker du samtidigt att det kommer in bakterier och smuts vid injektionsplatsen. Avstå dessutom från alkoholhaltiga drycker då det kan öka på din svullnad och bromsa läkningsprocessen.

Beroende på i vilket område du har fått fillers kan du massera lätt för att minska på svullnad och ömhet. Rådgör med din behandlande läkare om det är lämpligt för dig. Vad du däremot inte bör göra är att lägga något kallt eller varmt på området, då det kan påverka ditt resultat. Följ alltid den eftervård och rekommendationer som du får av din läkare.

Efter din behandling

För att vara säker på att du får ett så bra resultat som möjligt av dina fillers behöver du sköta din eftervård väl. Du ska, som sagt, undvika att ta på behandlingsområdet men det finns även andra saker du bör undvika. Speciellt under de första dagarna efter din behandling. Till exempel, håll dig borta från att applicera makeup eller hudvård som kan komma in i injektionsplatsen.

Förutom alkohol bör du även avstå från koffein och nikotin. Det beror på att dessa ämnen kan försämra din blodcirkulation och läkningsprocess i huden. Efter din behandling kan du även passa på och ta det lugnt så att kroppen kan återhämta sig. Undvik alltså stress, fysiska aktiviteter och träning.

Efter din behandling måste du även undvika antiinflammatoriska läkemedel som Ibuprofen. Skulle du ändå behöva något som lindrar smärta kan du istället välja Alvedon eller Paracetamol.

Hur länge håller fillers?

Vi kan använda fillers för att återskapa volym som minskat med åldern vare sig det gäller tinningarna eller händerna. Men även för att forma exempelvis kindben, näsa och käklinjen. Var du än väljer att få en fillersbehandling kommer ämnet sedan brytas ner naturligt av kroppen. Hur länge dina fillers kommer hålla beror dels på din ämnesomsättning. Men, även på din ålder, livsstil och förutsättningar. Om du däremot följer rekommendationerna du får av din läkare kan du öka på dina förutsättningar.

Fillers håller olika länge beroende på område och ämne. Generellt håller fillers i en till tre månader och uppemot 6 till 12 månader. Eftersom det är väldigt individuellt kan du under en konsultation med en av våra behandlare på Estetiska institutet få en klarare bild hur länge dina fillers håller. Allmänt brukar vi rekommendera att man fyller på med fillers en till två gånger om året för att på så vis behålla samma resultat.