Kapselbildning efter bröstförstoring

Postad i Blogg
kapselbildning efter bröstförstoring

Det är ovanligt med allvarliga komplikationer vid bröstförstoring. Den vanligaste komplikationen är mindre blödningar under operationen samt att det kan uppstå infektioner efter operationen.

En annan komplikation som kan uppstå och som många är oroliga för är så kallad kapselbildning. Kapselbildning är ingen vanlig komplikation men många har hört talas om det och oroar sig för att få kapselbildning efter bröstförstoring med implantat.

Vem kan bli drabbad av kapselbildning

Det är cirka 4 % av de som har förstorat brösten med implantat som blir drabbade av kapselbildning. Det går inte att förutsäga vem som kommer att bli drabbad av just kapselbildning, men det går att se att rökare har större sannolikhet att bli drabbade.

En del får kapselbildning i båda brösten medan andra endast får det i ett av brösten. Kapselbildning kan uppstå tidigt efter operationen. Men det är vanligast att det uppstår ju längre tid implantaten suttit inne i brösten.

Därför uppstår kapselbildning

Kapselbildning uppstår egentligen på grund av en helt naturlig kroppslig reaktion. Genom att kapsla in implantatet i en bindvävshinna så försöker kroppen skydda sig mot implantatet. Det beror på att implantatet är ett främmande föremål för kroppen.

Redan direkt efter operationen börjar kroppen att producera en tunn hinna av bindväv runt implantatet. Den tunna hinnan lägger sig som en skyddande kapsel runt implantatet. Men ibland så blir kapseln lite tjockare eller ojämn och det är denna typ av kapselbildning som kan orsaka problem.

Symtom på kapselbildning efter bröstförstoring

De som får en ojämn kapselbildning upplever att det kan strama kring implantatet och en del upplever också att det gör ont. Det förekommer även att själva formen på bröstet ändrar sig och att förhårdnader uppstår kring implantatet.

Om kapseln runt bröstet växer så att utrymmet för implantatet blir mindre kommer inte formen på bröstet att ändra sig, men bröstet kommer att kännas hårt. I de fall då kapseln är ojämn så kan bröstet ändra form. En kapsel som blir både stor och ojämn kan orsaka smärta, i tillägg till att en stor och ojämn kapsel förändrar formen på bröstet.

Att operera kapselbildning

De som blir drabbade av kapselbildning har ofta ont i bröstet. Dessutom kan det vara psykiskt jobbigt att få komplikationer efter en operation. I de fall som kapselbildning kan behöva åtgärdas så görs detta med en ny operation.

Under operationen så öppnas snittet på bröstet igen och kirurgen går in och åtgärdar den felaktiga kapseln runt implantatet. Efter det så kommer kroppen förhoppningsvis att skapa en ny tunn kapsel runt implantatet.

Kontakta din klinik om du är orolig

Efter en operation kommer bröstet att kännas annorlunda men efter läkningen ska du inte uppleva att bröstet smärtar. Dagarna efter operationen är du självklart öm men efter cirka tre veckor så bör du vara helt smärtfri.

Får du ont i bröstet eller upplever att implantatet har flyttat sig eller att bröstet har ändrat form så ska du kontakta kliniken. Vi kan snabbt avgöra om du har fått en kapselbildning som inte är naturlig och hur det ska åtgärdas på bästa sätt.

Osäker på vad som är rätt för dig?

Boka en konsultation! Under en konsultation träffar du en av våra erfarna behandlare som kommer rådge dig vilken behandling som passar dig bäst utifrån önskade resultat och dina personliga förutsättningar.

Våra konsultationer är kostnadsfria.