Plastikkirurgi – för ett naturligt resultat

Postad i Blogg
Plastikkirurgi

Plastikkirurgi är ett sätt för dig att förbättra ditt utseende enligt dina önskemål, eller för att återskapa ett utseende genom olika kirurgiska ingrepp. Våra plastikkirurger har stor kunskap och erfarenhet av all form av plastikkirurgi, såsom bröstoperationer, kroppskirurgi och rekonstruktiv plastikkirurgi. Vi kombinerar olika former av plastikkirurgi tillsammans med estetiska injektionsbehandlingar och annan skönhetsvård här på Estetiska Institutet, där vi alltid strävar efter att ge dig ett så naturligt och livshöjande resultat som möjligt.

Vanliga behandlingsområden inom plastikkirurgi

Estetisk kirurgi kan utföras på många ställen på kroppen och i ansiktet och de vanligaste behandlingsområdena är följande:

Bröst

 • Brösten spelar oerhört stor roll för en kvinna. För de flesta symboliserar brösten det mest kvinnliga på en kvinnas kropp och när vi inte känner oss nöjda med dem kan det tära på vår självkänsla. Förstoring och förminskning samt för att rekonstruera ett förlorat bröst efter exempelvis bröstcancer.

Kropp

 • Om vi trivs i våra kroppar mår vi också bättre. Men en snygg kropp ska också vara harmonisk och symmetrisk i utseendet. Vid plastikkirurgi av kroppen är det därför viktigt att sträva efter ett naturligt och proportionellt resultat. På Estetiska institutet utför vi flera kirurgiska ingrepp på kroppen. Bukplastik för en plattare mage, fettsugningar och arm- eller lårplastik hör till några av våra vanligaste ingrepp. Vi utför även intimkirurgi som klitorislyft, blygdläppsplastik och fettsugning av venusberget med mera.

Ansikte

 • Ansikte – Genom vissa kirurgiska ingrepp, kanske både i kombination med injektionsbehandlingar och andra ansiktsbehandlingar, kan du framhäva just ditt ansikte på ett sätt som tilltalar dig. Kirurgi på ansikte passar för dig som inte tycker att fillers och b.o.t.o.x eller liknande behandlingar är tillräckliga. Det är ett bra alternativ när det andra inte ger tillräckligt med effekt. Ansiktskirurgi kan exempelvis vara ett ansiktslyft när du är lite äldre, ett halslyft, ögonlocksplastik där överflödig hud under ögonen avlägsnas – samt hakplastik och näsplastik med flera. Vi behandlar också utstående öron så att ditt ansikte får en finare harmoni.

Plastikkirurgi på män

Plastikkirurgi har varit mer vanligt på kvinnor än på män men idag vill också en stor andel män förbättra och föryngra sitt utseende. Det kan till exempel vara gynekomasti för att minska storleken på så kallade mansbröst, eller för att framhäva magrutor med så kallad abdominal etching.

Om du är man och funderar på att plastikoperera dig ska du veta att det är allt vanligare. Förr i tiden låg det en del skam över att vara man och vilja förbättra sitt utseende, men numera är det något som ligger helt i tiden.

Rekonstruktiv plastikkirurgi

Den estetiska kirurgin och den rekonstruktiva har många likheter och ofta är de sammanflätade. Den rekonstruktiva plastikkirurgin handlar dock mer om att återställa ett utseende till den ursprungliga formen eller förmågan som man kan ha tappat efter en sjukdom eller ett olycksfall. Det kan även röra sig om missbildningar i utseendet.

Ett typiskt exempel på rekonstruktiv plastikkirurgi är bröstkirurgi efter en canceroperation eller hjälp att återställa vävnad efter brännskador.

Rekonstruktiv plastikkirurgi har flera vanliga behandlingsområden:

 • Bröstrekonstruktion för att återskapa ett bortopererat bröst eller båda brösten.
 • Hudrekonstruktioner efter exempelvis hudcancer eller trauma.
 • Fettsugning eller bortopereration av överflödig hud efter kraftig viktnedgång.

Man kan i korta ordalag säga att rekonstruktiv plastikkirurgi handlar om att återställa den normala anatomin.

Förväntningar på resultatet

Det är viktigt att inte få falska förhoppningar av ett resultat när du opererar dig. Du betalar ofta dyra pengar för estetisk kirurgi och även om din läkare kommer göra så gott han eller hon kan för att uppnå ditt önskade resultat, så är det inte alltid du kommer bli hundraprocentigt nöjd. Det behöver inte alltid ha med kirurgens förmåga att göra utan har också ett stort samband med ditt ursprungliga utseende eller din egen läkningsförmåga. Hur du sköter läkningsprocessen, hur du vilar och hur du håller din egen hygien efter operationen spelar också in.

Plastikkirurgi – Långvariga resultat, hur lång tid håller mitt operationsresultat?

De flesta plastikkirurgiska resultat håller sig många år framöver. Det är nämligen det som ofta är vitsen med att plastikoperera sig i jämförelse med fillers, botox och andra estetiska skönhetsbehandlingar. Man kan inte på rak arm säga exakt hur många år ditt resultat kommer att bestå men om du till exempel opererar in implantat så har dessa en väldigt lång livslängd.

Andra operationer handlar också om din egen livsstil. Om du gjort en bukplastik eller ett kroppslyft och sedan går upp väldigt mycket i vikt åren därpå, kanske ditt resultat inte är lika långvarigt eftersom du lägger på dig mer fett återigen och får en slappare hud om du igen genomgår en kraftig viktminskning.

Postoperation – svullnad och läkning

Det är viktigt att veta att en operation inte alltid ger det slutgiltiga resultatet direkt. Ofta tar det flera veckor och till och med månader innan all svullnad lagt sig eller de röda ärren bleknat. Denna tid kan kännas lite orolig ibland. Här bör du veta att det uppnådda resultatet och hur länge eventuell svullnad lagt sig är högst individuellt. Därför kan man inte ge ett exakt besked som gäller för alla. Om din läkare redan på konsultationen får reda på att du har en långsammare läkningsförmåga eller om du har andra problem i din livsstil som kan spela in, exempelvis rökning, kommer du att informeras om detta och eventuellt få råd hur du kan undvika risker.

Att ha förtroende för sin plastikkirurg

Bara för att du lägger dig på operationsbordet behöver det inte alltid innebära vägen till lycka. Det gäller att välja en kirurg du litar på, som lyssnar på dig och som har stor erfarenhet av just din plastikoperation. På Estetiska institutet möts du alltid av duktiga och lyhörda läkare och kirurger som tar dina problem och önskemål på största allvar och som även kommer vara ärliga om dina förväntningar är för orealistiska. Din läkare kommer att ge dig tips på rätt metod eller ingrepp och berätta grundligt vad det innebär. Du kommer också att informeras av eventuella biverkningar som kan uppstå om du är oförsiktig efteråt.

Risker med plastikkirurgi

En plastikoperation förknippas alltid med en viss risk, inte minst om du är sövd i narkos under ingreppstillfället. En duktig kirurg är väl medveten om dessa risker och tar till de åtgärder som krävs, både för sig själv och genom klinikens villkor och premisser, för att förhindra att de sker. Dock har ingen alltid full kontroll på eventuella bieffekter eller resultat och det är framför allt biverkningar och resultat som är de huvudsakliga riskerna med just plastikkirurgi. Den fråga du måste ställa dig är om risken är värd att ta i förhållande till det resultat du önskar att få. Du måste förstå risken och även acceptera den.

Börja alltid med en konsultation

Många har ett specifikt önskemål att få en viss form på sin näsa, sina bröst eller på sina höfter. Men alla har olika kroppar och förutsättningar för läkning och så vidare. Därför är en konsultation för ett estetiskt eller ett kirurgiskt ingrepp så viktig. Under konsultationen berättar du vad du vill uppnå och din läkare talar om för dig om den förväntningen är realistisk eller ej. Han eller hon kommer också att säga om det kanske är bättre med en alternativ behandling för resultatet du önskar.

Frågor du själv kan ställa dig innan du beger dig till en konsultation är:

 • Har jag velat detta länge?
 • Är det jag själv som vill operera mig eller någon annan?
 • Är det ett plötsligt infall som kanske kräver mer betänketid?
 • Har din önskan om ett ingrepp att göra med ett fysiskt problem?

Dessa är också frågor som din plastikkirurg med stor sannolikhet kommer att ställa dig på dagen av konsultationen.

Vad kostar plastikkirurgi?

Ett plastikkirurgiskt ingrepp kan gå på allt från några tusenlappar till många tiotusentals kronor om ingreppet är omfattande. Priset sätts som på de flesta andra fall i vårt samhälle på kvalitet, utbud och efterfrågan. Andra faktorer som bidrar till vilken kostnad som kommer att bli i slutändan är hur lång tid operationen eller ingreppet tar, hur mycket personliga resurser som ska användas, materialkostnad som implantat, av vem som utför ingreppet, var det utförs samt vilken förbehandling och eftervård som kan krävas. Även saker som garanti spelar stor roll. När du väljer plastikkirurgisk klinik ska du naturligtvis titta på priserna men också se till mervärde och allt vad som ingår i din operation och jämföra vad du faktiskt får för de pengar du betalar.

Här på Estetiska institutet har vi 18 månaders trygghetsgaranti vilket innebär att du fortsätter att bli omhändertagen av oss under denna tid om du till exempel skulle få onormal ärrbildning, infektioner och postoperativa blödningar. Alla återbesök är kostnadsfria.

Välmående och plastikkirurgi

Det är ingen hemlighet att många som genomgår en plastikoperation faktiskt känner sig mer tillfreds efteråt. Många gånger kan ett ingrepp och ett eventuellt återskapande av ett forna utseende ge en högre självkänsla och en bättre självmedvetenhet som gör det lättare att handskas med vardagen. I en del fall kan ingreppet medföra förbättringar på motoriken eller den fysiska förmågan, i andra fall känner du dig som patient bara finare och mer attraktiv. Den psykiska hälsan är helt klart sammankopplad med ett fysiskt välmående. I bästa fall får du en ökad självbild efter genomgående operation som gör dig gladare med dig själv.

Eftervård vid en plastikoperation – så gör du

När du genomgått en plastikkirurgisk operation är det viktigt att kroppen får vila. Att ge sig ut på äventyr strax efter ett kirurgiskt ingrepp ökar riskerna med infektioner och postoperativa blödningar samt att resultatet inte blir som du tänkt dig. Detta gäller både om du har implantat och vid andra ingrepp som till exempel vid bukplastik när överskottshud tagits bort. Kroppens läkningsprocess är olika för olika individer, ofta vet du säkert själv hur du brukar reagera när du råkat ut för skada eller om du opererats för andra saker tidigare.

Praktiska råd att tänka på efter en plastikoperation:

 • Undvik tobak innan och efter din operation och även alkohol. Det påverkar läkningen negativt.
 • Vila mycket men försök få frisk luft då och då, det räcker med att sitta en stund ute på balkongen eller ha fönstret på glänt.
 • Ansträng inte det området som är opererat tills det läkt ordentligt.
 • Träna inte under den tid som din kirurg ordinerat vila och lugn. Du kan efter en kortare tid få ta korta promenader men bara om din läkare sagt okej till det.
 • Försök hitta någon nära anhörig som handlar och lagar mat åt dig om det är möjligt. Storhandla också gärna innan operationen och se till att du har förband, smärtstillande och den eventuella utrustning som behövs.
 • Bär förband, stöd-bh eller annat som läkaren givit dig vid operationstillfället. Stöd-bh ska exempelvis stödja dina opererade bröst en längre tid efter operationen och ska användas.

Ta tid på dig

När allt kommer omkring är plastikkirurgi något som påverkar ditt liv i allra högsta grad och att operera sig är ett stort beslut som bör och får ta tid. Även om du plötsligt får ett infall och känner dig bergsäker på ditt beslut så är det bra att tänka igenom det noga och våga känna efter.

En bra plastikkirurg är en kirurg som gärna svarar på svåra frågor och bemöter dig som patient med största diskretion och respekt. Det är inte en person som stressar fram ett beslut. Hos oss på Estetiska Institutet bemöter vi frågor med ärliga svar och patienter med respekt och tålmodighet och finns med dig både innan och efter din operation om du väljer att gå vidare med ditt beslut.

Om du ångrar dig

Långt ifrån alla men trots allt en del personer ångrar sig efter en plastikoperation. Anledningarna kan vara flera såsom att resultatet inte blev vad man förväntade sig eller att man faktiskt inte känner sig okej i den ”nya” kroppen. I vissa fall som när det är implantat inblandade går det att ta ur dem igen efter en viss tid, eller att byta implantat och lägga in ett annat som är annorlunda till form eller hölje. Prata med din plastikkirurg om något går att ändra.

Osäker på vad som är rätt för dig?

Boka en konsultation! Under en konsultation träffar du en av våra erfarna behandlare som kommer rådge dig vilken behandling som passar dig bäst utifrån önskade resultat och dina personliga förutsättningar.

Våra konsultationer är kostnadsfria.