Vätskeansamling efter fettsugning

Postad i Blogg
Vätskeansamling efter fettsugning

Efter att du genomgått en större operation är det inte ovanligt att kroppen samlar på sig vätska runt eller i såren. Det är en naturlig del av läkningsprocessen. För det mesta går det bort av sig själv efter ett par dagar under tiden som kroppen läker. Ibland kan det ta tid för vätskeansamling efter fettsugning att försvinna och ibland kan det leda till komplikationer.

Serom kan vara en anledning

Efter att du genomfört en större operation som till exempel en fettsugning kan serom uppstå. Det är en vattnig sårvätska som samlas vid såren. Den brukar försvinna av sig själv men det förlänger din läkningstid och det kan kännas obehagligt när det spänner i huden.

Många gånger är storleken på såren en påverkande faktor. Ju större sår desto längre läkningsprocess. Återhämtningsperioden efter att du genomgått plastikkirurgi är längre än vad vi kan tro. Det är också väldigt individuellt hur vi läker eftersom våra kroppar är olika. Därför är det viktigt att lyssna på kroppen och ta det försiktigt i början. Rör på dig lagom mycket och vila ofta.

Vi vet inte riktigt varför större serom händer i kroppen men det kommer mer och mer forskning hela tiden kring ämnet. Operationsteknikerna går hela tiden framåt för att kunna motverka att serom uppstår.

Ett påverkat lymfsystem kan ge bekymmer

Det är mer än fettceller som kirurgen plockar bort från kroppen under en fettsugning. Alla system i kroppen blir påverkade. Det är nämligen både bindväv, blodkärl och lymfkärl som blir påverkade av en fettsugning. Ett av de systemen som påverkas är alltså lymfsystemet. Om systemet i sig inte fungerar som det ska kan vätskan bli kvar i vävnader och så småningom bilda fett. Det kan också vara en del av varför en fettsugning görs från början.

Problemet är att om inte lymfsystemet fungerar som det ska, kan det ge komplikationer i form av vätskeansamling efter fettsugning. Ett tecken på att det kan vara lymfsystemet som inte fungerar är att såren inte läker som de ska. Immunförsvaret hänger nämligen tätt tillsammans med ett väl fungerande lymfsystem.

Komplikationer är dock ovanligt

Det är viktigt att komma ihåg att en operation är ett trauma för kroppen som den behöver läka. Du behöver ge kroppen tid och ha tålamod. Läkningen kan se ut att gå väldigt fort framåt, för att sedan ta ett par steg tillbaka. Såren kan bli svullna, du kan få blåmärken kring området, och det är vanligt att det vätskar lite.

Utöver det kan de se osmakliga ut och än så länge är det inte ovanligt. Det kan ta hela åtta veckor innan såren helt läker. Innan dess är det alltså vanligt med vätskeansamling efter fettsugning och det kommer försvinna. Om det däremot skulle bli ilsket rött eller väldigt varmt är det en varningsklocka. Detsamma gäller om du skulle få plötslig hög feber.

Tekniken är så pass långt kommen idag att plastikoperationer är lika låg risk som andra operationer. Med tanke på de höga kraven vi som skönhetskliniker har på oss kan du som patient känna dig säker.