Efter fillers – Eftervård och tips

Postad i Blogg

En fillerbehandling är en form av ingrepp och det innebär att det krävs eftervård för att resultatet ska bli riktigt bra. Om du inte tar hand om det behandlade området ordentligt ökar risken för infektioner, inflammation och ett ojämnt resultat. Fillers är i sig en behandling som är mycket trygg och säker, men det innebär inte att du kan gå tillbaka till vardagen direkt.

Ta hand om din fillersbehandling – eftervård

Rodnad och svullnad

Efter en fillerbehandling är det mycket vanligt att det uppstår rodnad och svullnad vid det behandlade området. Du kan även få blåmärken och känna ömhet. Dessa reaktioner är mycket normala och drabbar majoriteten av alla människor. Det är viktigt att vara införstådd med att både svullnad, rodnad och ömhet kan kvarstå i flera dagar utan att det är något fel.

Minspel och rörelse

Fillers är ett rörligt material, vilket betyder att det kan förflytta sig i kroppen. Under de första 12 timmarna bör du därför undvika att ta och röra på det behandlade områden, samt undvika ett överdrivet minspel. Här är det även viktigt att du inte dricker alkohol under de första timmarna efter din behandling, eftersom det försämrar läkningsprocessen.

Make up och hudvårdsprodukter

Applicera inget smink på det behandlade området under de första 12 timmarna efter din behandling. Du bör heller inte använda ansiktskrämer eller serum på det behandlade området. När en nål tränger in i huden skapas en tunnel. Innan tunneln hinner stängas sig helt finns det risk för att bakterier kan ta sig in.

Träning och aktivitet

Det är viktigt att du tar det lugnt efter att du har gjort en fillerbehandling. Därför bör du undvika all typ av ansträngande aktivitet eller träning på minst 24 timmar efter din behandling. Det är även viktigt att du inte masserar eller knådar området under din läkeperiod. Om möjligt bör du också undvika att lägga tyngd på området, t.ex. genom att ligga på det när du sover. Detta bör du göra i 1-2 dagar.

Finns det några komplikationer med fillers?

Fillers är en injektionsbehandling och räknas således som ett kirurgiskt ingrepp – även om det är betydligt mildare än en plastikoperation. Med alla typer av ingrepp finns det risker och även om det är ovanligt, kan fillers orsaka komplikationer. Det vanligaste är att du kan uppleva komplikationer om du är stressas, har allergier eller en sjukdom, men du kan även få infektioner om du inte sköter eftervården som du ska.

Skulle det vara så att ditt behandlade område blir missfärgat, gör mycket ont eller om du upplever en mycket bred svullnad är det viktigt att du söker vård. Du kan kontakta oss för konsultation såväl som för lämplig behandling. Ibland kan läketiden ta längre tid än man kan tro. Detta är t.ex. inte ovanligt för den som använd sig av hårdare fillers för haka, kinder, näsa m.m Det kan ta tid för fillers att integreras i vävnaden och kännas mjukt och behagligt. I vissa fall så länge som 4-6 veckor efter din behandling.

Osäker på vad som är rätt för dig?

Boka en konsultation! Under en konsultation träffar du en av våra erfarna behandlare som kommer rådge dig vilken behandling som passar dig bäst utifrån önskade resultat och dina personliga förutsättningar.

Våra konsultationer är kostnadsfria.